среда, 2. септембар 2020.

ПРАСТАРИ ГРАД САВРШЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

 Пума Пунку или Врата пуме у Боливији у званичним документима је процењено да је настало пре око 1.500 година. Међутим неке чињенице говоре да  је саграђен пре  више од 10.000 година пре тога.

Изградња тако грандиозних, прецизних и полираних блокова није могућа ни са данашњом технологијом, а камоли техником људи из каменог доба.
Саграђена је од огромних камених блокова, од којих је највећи тежак чак 131 тона. Доношени су из каменолома удаљеног 80 километара.
Захваљујући датирању радиоактивним угљеником, познато је тек толико да је споменик настао између 536. и 600. године. Градитељи Врата пуме су  нестали, а неколико векова касније тај простор населиле су Инке.







Аустријанац Артур Познански 1926. године је објавио да Врата пуме нису саграђена пре једног и по миленијума, већ много раније – пре 15.000 година. Врата пуме по њему су били лука града Тиванакуа - најближа водена површина језеро Тититака, удаљено је од 12 до 15 километара. Како је он објаснио, у време изградње језеро је било знатно веће него сада. Многи данашњи истраживачи који одбацују званичну археологију верују да је Познански био у праву.
– Пума Пунку је једино место на планети које су градили сами ванземаљци – тврди Јорго Цукалос, публициста и водитељ.
Према његовим речима, то је била њихова зграда док су остале грађевине из комплекса Тиванаку биле људске и служиле су за обожавање „људи“ из свемира. Као доказ за то наводе се и необичне скулптуре.  – У изградњи је коришћена најнапреднија, сонична технологија. Да је то истина најбоље показује легенда Инка да су џинови користили трубе како би померали камене блокове – каже Цукалос.

Публициста Дејвид Чилдрес иде још даље у својим теоријама. – Велики свемирски брод с моћним алатима, тестерама и бушилицама слетео је на то место и почео да обрађује камене блокове, а затим направио Врата пуме. То место било је фабрика за производњу енергије – тврди он. – Ванземаљци су сами уништили Пума Пунку како би спречили људе да се докопају њихове напредне технологије.
У тренутку када је био на врхунцу, Пума Пунку је деловао још невероватније него данас, тврде археолози. Наиме, камен на њему био је прекривен исполираним металним плочама, офарбаном керамиком и текстилом.
Етнолог Џејсон Јегер каже да су Инке на месту Пума Пункуа пронашле напуштени град и прилагодиле га себи.
– Они су веровали да је Виракоча, бог стварања, управо на том месту створио људе свих нација и послао их да населе све земље. Постојеће структуре прилагодили су себи. Камени портрети на грађевинама за Инке су представљали управо те прве становнике планете.
Пума Пунку се налази на надморској висини од 12.800 стопа – што још више отежава објашњење како су транспортовали камење. Налази се изнад границе природног дрвећа да би се користили дрвени ваљци.
Саме Инке су порицали изградњу комплекса Тиахуанацо, што значи да је Тиахуанацо култура постојала НЕЗАВИСНО од Инка.

Најпознатије у Пума Пунку су тзв. Х-Блокови. Х блокови у Пума Пунку имају по 80 лица. Х блокови се међусобно подударају са тако великом прецизношćу да су архитекте највероватније користили систем пожељних мерења и пропорција. Блокови који су били тако прецизно исечени да сугеришу могуćност префабрикације и масовне производње. Сваки камен у Пума Пунку је фино исечен да би се повезао са околним камењем, а блокови се уклапају заједно као слагалица, формирајуćи носиве спојеве без употребе малтера. Ниво зидања је невероватан. У Пума Пунку ćете наćи невероватна камења савршених правих углова, готово глатка као стакло, што чини Пума Пунку јединственим. Само неколико места на земљи приказују ову врсту камена.
Сматра се да је Пума Пунку на свом врхунцу био “незамисливо чудесан”, украшен полираним металним плочама, живописном керамиком и украсима од тканине.
Пренето са www.svettajni.com

Milivoj Andjelkovic Ови блокови су ливени, а не резани. А како се то ради са каменом, ми не знамо, али су они - неки знали.

Нема коментара:

Постави коментар