недеља, 6. септембар 2020.

ДРЕВНА МЕСТА - ДЕЛО ВАНЗЕМАЉАЦА

 


Наша планета је дом спектакуларних остатака из прошлих епоха, грађевина за које се чини да се супротстављају технолошким могућностима свога времена било због тога што су превелике, претешке или сувише сложене. Управо због тога, има оних који вјерују да су древни градитељи пратили „ванземаљска упутства“ или да можда руке које су градиле ова мјеста нису биле са овог свијета. Забавно је размишљати о томе да ли су ванземаљци некада заиста посјетили земљу или не, али истина је да нема никаквих доказа да су они боравили овде нити да су имали ишта да градњом неких од највећих и најмистериознијих грађевина на планети. Иако ванземаљци овдје очигледно нису умијешали своје прсте, то ова мјеста не чини мање чаробним и потпуно невјероватним…

 Саксајуаман (Sacsayhuaman)



 Изван града Куско, древне престонице Инка, у перуанским Андима, смјештена је тврђава Саксајуаман. Изграђена од огромног камења које је исклесано и наслагано попут неке слагалице, неки сматрају да би тврђава могла бити дјело древне цивилизације која је добила малу помоћ од ванземаљских пријатеља. Хиљаду година стари зидови тврђаве су сазидани од камена, при чему је сваки комад тежак и до 360 тона, а морао је бити ношен преко 30 километара прије него што је подигнут и постављен на своје мјесто са готово ласерском прецизношћу. Како је једна древна култура успела да оствари овакав инжењерски подухват је веома занимљиво питање. Испоставља се да су Инке биле вјеште у изградњи кућа и тврђава подједнако као и у посматрању неба и прављењу календара. Заправо, тврђава Саксајуаман није једини примјер њиховог сложеног зидарства. Сличне зидине се могу пронаћи широм империје Инка, укључујући и оне у граду Куско где је 12-угаони камен пажљиво постављен на своје место. У скорије вријеме археолози су открили трагове система ужета и полуге који су Инке користиле за превоз камена из каменолома у градове, систем који се ослањао на снагу и генијалност, а не на ванземаљске архитекте.

Наска линије


На високом и сувом платоу, неких 300 км југо-источно од Лиме, 800 дугачких равних, белих линија је урезано у перуанској пустињи, наизглед насумице. Њих прати и 300 геометријских облика као и 70 фигура животиња, укључујући паука, мајмуна и колибрија. Најдужа линија иде директно попут стријеле дужином од неколико километара, а највећи облици се најбоље могу видјети из ваздуха. Научници вјерују да су ови цртежи стари двије хиљаде година, а због своје старости, величине, видљивости из ваздуха и мистериозне природе, ове линије се често наводе као један од најбољих примјера ванземаљског рада на Земљи. У супротном, како би једна древна култура била у стању да направи један тако велики пројекат у пустињи, без могућности летења, и зашто би то чинили? Испоставило се да је прилично лако схватити како су линије настале. Овај енигматски дизајн је добијен уклањањем горњег слоја камења, боје рђе и излагањем свијетлијег бијелог пијеска који се налази испод. Зашто су ово чинили је мало теже објаснити. Ове линије су први пут проучаване раних 1900-их, а касније се дошло до закључка да оне указују на свечана или ритуална мјеста везана за воду и плодност. А осим тога што се могу видјети из ваздуха, могу се видјети и са околних обронака.

 Египатске пирамиде



 У непосредној близини Каира, у Гизи, најпознатије египатске пирамиде ничу из пустиње. Изграђене прије више од 4.500 година, пирамиде у Гизи су монументалне гробнице гдје су сахрањиване древне краљице и фараони. Али како су тачно Египћани изградили овакве ствари? Кеопсова пирамида је направљена од милиона прецизно тесаних комада камена од којих је сваки тежак најмање две тоне. Чак и уз помоћ данашњих кранова и друге грађевинске опреме изградња овако велике пирамиде би била поприличан изазов. Осим тога, ту је и астрономска конфигурација пирамида за коју се сматра да је усклађена са положајем звијезда у Орионовом појасу, а истиче се и чињеница да су три пирамиде у знатно бољем стању од осталих које су сазидане вијековима касније. Истина је да научници нису сигурни како су стари Египћани зидали ове пирамиде, а посебно како су то успјели тако брзо да ураде, али постоје бројни докази да су ове гробнице дјело хиљада људских руку.

IZVOR: www.travelmagazine.rs

www.amika.rs

Нема коментара:

Постави коментар